"KOMPAGNIET"

Om livet i ØK - EAC skibe.

Side 30

Maskinchef Svend Lehmann Nielsen har gennem sine mange år om bord i "Kompagniets" skibe været en flittig fotograf og hans materiale er stillet "Snesejleren" til rådighed.

Den enorme fotosamling udstilles her på side 30 og fortsætter på side 32.

Billedserien starter med India.


Maskinrum

 

 


ødelagt stempel


Pause på dækket


Hviletid


Vedligeholdelse


Ved fryserummene


Chief Svend Lehmann Nielsen og 1. mester.


Liniedåb

Farvel til India 1962 Hongkong

Her starter en billedserie om Korea


Dækslast på Korea


Klar til bytur

Vi indhenter Jutlandia

Jutlandia sakker agterud

Vi overhales af Mombasa

Som børn af en søofficer har min søster og jeg haft en lidt anderledes barndom. En far, der sjældent var hjemme, og en mor der havde agten magten og æren, når vores far ikke var hjemme. Vi havde ikke adgang til mobiltelefon eller internet. Den kontakt, der var mellem os børn og vores far, var kun, hvad vores mor fortalte os.
Vi boede i en to værelses lejlighed i ø-kvarteret i Aalborg. Der var ikke plads til min far. Han skulle bruge mere rum. Derfor boede vi ofte hos mine morforældre i Løkken. Der boede også det meste af min fars familie. Paradis for os børn, men selvfølgeligt svært for vores forældre.


Vi sakker agterud

Det gjorde, at vi ikke respekterede vores fars autoritet, når han var hjemme. En af de første ting jeg husker, var at min far kom hjem fra en af de rejser, der dengang var noget længere end de er i dag, meddelte vi ham, at her i huset var det mor der bestemte. Dette faldt ikke i god jord hos maskinchefen, hvis ord var lov på skibet. En anden gang, da vi skulle hente ham i lufthavnen i Aalborg, gemte min lillesøster sig bag søjlerne i ankomsthallen. Hun anede ikke, hvem han var. En dag da jeg kom hjem fra skole, var toiletsædet slået op, hvoraf jeg udledte, at der måtte have været en fremmed på besøg. WC brættet var jo altid nede hos os, da vi kun var piger.

Til gengæld fik vi store oplevelser, når vi sejlede med. Fantastisk stemning og spændende steder. Flere sommerferier tog vi med tog klokken 6 om morgenen fra Aalborg til Genova med skifte i Hamborg. Hvis vi brugte tid ud over ferien var det med lektier.
Det var en fantastisk tur. I Aarhus måtte vi få tegneserier, i Padborg flødekarameller. Vi sov i liggevogn, og når vi vågnede om morgenen var vi i Norditalien. Omkring middag arriverede vi så i Genova, hvor vi enten kunne drage ned til skibet eller måtte indlogere os på et hotel, indtil skibet kom.
Når skibet kom, tog vi derned og min søster og jeg blev indlogerede enten på hospitalet, et passagerkammer eller evt. lodskammeret. Vi blev instruerede i at tie stille og opføre os ordentligt. Tale med kaptajnen måtte vi selvfølgeligt ikke.

Der var af og til også andre passagerer med. Jeg husker især en familie med fire børn . De var italienske Andrew, Brenda, Colin, og en jeg ikke husker navnet på. Den italienske mama påtog sig at passe på min søster og jeg. Vi fik lov til at være, hvor vi havde lyst, bare vi ikke generede officererne, de andre personalers hustruer og børn, nogle fra kongehuset eller lignende. De stakkels messedrenge stod ofte for skud. Jeg husker især en, der hed Harald. Hvad han ikke stod model til.
Vi måtte deltage i morgenmaden og frokosten. Før aftensmaden skulle vi i bad. Store badekar og megen cola, der kunne sprøjte på loftet, hvis der var puttet sukkerknalder i. Vi skulle ikke gøre rent.
Aftensmaden spiste vi på vores værelse, serveret af en tjener, indtil vi var blevet så store, at vi kunne bordskikken. Det var så meningen vi skulle blive der til næste morgen. Men…. Rygesalonen kunne man da liste sig ud og kigge ind i.

I de første år var især mælken udrikkelig. Det var tørmælkspulver. Pålægget var heller ikke altid interessant. Bagerne derimod kunne deres fag. Lækkert friskbagt brød hver dag. Vandet måtte man ikke drikke.
Da vi kunne bordskikken fik vi lov til at deltage i aftensmåltidet. Franske bøffer, hummer, dyreryg. Ikke børnemad men vi lærte at bruge alt det forskellige bestik, glas og hvordan man angreb de forskellige retter, Dette er jo til hjælp i dag, nu hvor man ved hvordan en fiskekniv virker.
Af og til fik vi lov til at dække bord i officerssalonen. Folde servietter o .lign. Pudse skibsklokken, og hvad man ellers kan sætte børn til.
Den gang var vi i havn i lang tid. Jeg kunne især godt lide Rotterdam, da skibet, som de fleste ved lå inde midt i byen. Der kunne vi selv gå i land. Vi blev sendt op efter nye kartofler, jordbær m.m.
Vores forældre tog os med til masser af steder, når vi var i havn, især zoologiske haver og tivolier. Liseberg, Hagenbeck o.s.v.
I Göteborg fik vi ”glas” Storstrutter.
I Oslo skulle vi på Thor Heyerdal Museet og ud på kongeskibets anløbsbro.
Disse ture er selvfølgeligt uforglemmelige. Jeg husker også, når min mor skulle alene med min far. Min yngre søster blev sædvanligvis anbragt hos familien i Løkken, mens jeg, der både var vanskelig og gik i skole, måtte anbringes de underligste steder hos folk, jeg knap kendte. Familien Hall, Fru Holst, Elektriker Møller, listen er lang. Det var virkeligt noget, der gjorde indtryk.

Til fødselsdag kunne man være heldig at få et søgavekort. 30 kroner.
Vores far deltog sjældent i højtider, mærkedage og større beslutninger. Vores konfirmationer måtte flyttes, for at han kunne være med. Sin egen fars begravelse kom han ikke med til. Vores afsluttende eksaminer hørte han kun om. Vi flyttede til et nyt hus uden ham. Vores forældre var ikke i landet, da min søster fødte det eneste barnebarn. Han blev mere eller mindre en fremmed i vores liv, indtil han gik på pension, og da var det faktisk for sent. Alt var udenom ham.
Dette var en beretning fra et sømandsbarn.

Bente Lehmann Nielsen

Chief Svend Lehmann Nielsens kone og 2 døtre på bakken

Korea søsættes 45.


Korea afleveres 67.

Hej Willy.
Havde 2 ture på Østen med ØK. Første tur var ned og aflevere Korea til ophugning, det var ren ferie... bl.a. med 3 uger i Bangkok, og efterfølgende en tur med Azuma, hvor jeg afmønstrede den 30/9 -1967 i København.

Frank Simonsen.

Fortsætter med Ancona - Aranya - Arosia - på næste side.

Se også de andre sider !!!

 

TIL FORSIDEN