"KOMPAGNIET"
Om livet i ØK -
EAC skibe.
Side 72
Kok
Niels-Erik Sørensen.
”Manchuria” - Indien 14/3 til 15/9 1968.
”Poona” - New Zealand 7/10 1968 til 19/2 1969.
Undertegnede i arbejde.
Jeg var så heldig, at høre noget om
Snesejlerne i TV2.
Min kone
og jeg tog til Århus, for at se udstillingen på Søfarts Museet om de
"gamle" Ø.K.sejlere, og for at købe din fantastiske bog. Bogen var
desværre udsolgt, så vi har bestilt den på nettet.
Efter at jeg har "studeret" din bog, er jeg blevet meget
interesseret i at komme i kontakt med folk, som jeg sejlede med
dengang, desværre var der ikke nogle i bogen som jeg kunne genkende.
Jeg har også med stor interesse studeret din hjemmeside og jeg blev
så grebet af det, at jeg luftede tanken om at komme ud at sejle igen
med ØK med det resultat, at konen blev helt bleg og sagde: "Det
mener du vel ikke ?
"Hun
faldt ikke til ro, før jeg forsikrede hende om, at ØK var lukket og
skibene hugget op.
Jeg blev
selv "korttids" snesejler, da jeg påmønstrede ”Manchuria” i
København til en tur til Indien. Bagefter
havde jeg en tur med ”Poona” på en tur til New-Zealand.
Jeg var helt "grøn", da jeg mønstrede ”Manchuria”.
Bageren, Smaten og vistnok også Høkeren var nye, så der var meget at
lære for alle.
Jeg, ukendt indfødt og smaten.
I slutningen af
halvtresserne, drømte mange unge drenge om at komme ud og sejle.
Jeg var en af dem, men jeg ville også gerne lave mad, så vi
kombinerede begge dele ved at søge som søkok.
På Århus Flydedok
havde de lige færdigjort "Tonna". Den 11 sep. 1957 var jeg den meget
stolte messepeter, der nu skulle ud i den store vide verden. Turen
gik til Drammen i Norge efter papir. Den kry messedreng fandt meget
hurtigt ud af de meget barske realiteter om havet: Det kunne sørme
BEVÆGE sig.
Et nymalet skib, en
stank af brændt maling, en stank af stegt bacon og andet mad og hård
sø, det giver automatisk mega søsyge i mange mange dage. men man
overlever. Vi sejlede her i Europa, og vi landede i Århus den 20
Dec. 1957. Jeg afmønstrede, for at gå i lære som kok i land. Det
skulle blive en bredere og bedre uddandelse. Der var dog et stort
problem, der var ikke nogen læreplads at få.
Handelsmand forsøger at sælge "fine
sager."
På Dokken i Århus
havde de igen en nybygning klar i Marts måned 1958. Jeg fik
hyre igen som messedreng på "Chrestel Heering" på en rejse til
Amerika. Igen en stolt ung dreng, der skulle helt til Staterne. Der
var ikke mange der fik den chance. Min søsyge fulgte desværre med i
al min tid til søs, altid syg i et par dage, så kunne jeg heldigvis
ryge igen. Sjovt var det, at jeg også var syg i et par dage, når vi
kom til kaj .Det blev en pragtfuld rejse, med rigtig mange
oplevelser.
Vi var det største
skib, som kunne "gå igennem” de gamle små sluser. Vi sejlede igennem
mange små byer, og vi fik besøg af rigtig mange danskere. De kom for
at tale dansk med danskere om Danmark. men måske mest for at "bomme"
en rugbrød med leverpostej og gammel ost. At sejle på Sct. Lawrence
floden, forbi byen Montrael. gennem de store Nordamerikanske
søer,dybt ind i Amerika over Lake Ontario, Lake Erie til Detroit.
videre over Lake Hutson, Lake Michigan helt til Chicago. WAW-WAW Det
var virkelig en meget stor oplevelse for en 16 årig gut fra Århus.
Husk det var i en tid, hvor man, der hjemme, kun købte een rulle
toiletpapir, een æske tændstikker og to løse cigaretter. Nå, men
lad mig nu komme ned på jorden. Vi skulle jo også hjem til Danmark
igen, inden floden frøs til. Vi nåede, som det sidste skib, at komme
ud. og vi nåede lige Århus den 23 Dec. 1958. hvor jeg afmønstrede.
Jeg kom nu endelig i
lære som kok. Jeg havde job på forskellige hoteller i Århus og
Randers, og flere forskellige færger. Fru Sørensen kom til
i1961, vi havde børnene Michael, Lena og Tina kom senere. Jeg blev
soldat i Marinen 1962-63, havde job som kok i Randers til 1968, hvor
jeg igen tog job på et skib. Min tid som" Snesejler" begynder.
Klippetid.
Den 14. Marts 1968. fik jeg hyre som kok på "Manchuria" for en tur
til Indien. Det blev på mange måder en varm tur. Jeg var meget
ukendt med arbejdsgangen til søs, men jeg fandt da ud af det til
sidst. Den meget fugtige varme, var et stor problem for alle, men vi
i Byssen , havde da den fordel, at vi kunne tage vores
eftermiddagskaffe nede i FRYSEREN. Vi havde også en god tid, når
vi forlod havnene og kom ud på vandet. Bageren havde bagt små
dejlige mørke runde franskbrød, til kaffen. Her føles de 30 gr. jo
ligesom vinter, og folk spurgte sgu`
efter Guleærter. Vi havde da også nogle fine ture ud i en
meget fremmedartet natur (og lugt-duft). Hjemturen fra Indien,
husker jeg som lidt af en katastrofe. Vi gik tør for næsten
alt, så da Genova kom i sigte, steg humøret mange grader, og alle
blev venner igen. Jeg husker tydelig synet af gamle gutter, som ikke
havde smagt mælk siden barndommen, tømte op til flere liter. Det
føltes rigtig godt igen at sætte masser af frisk lækkert mad på
bordet. Vi var nu stille og rolig på vej hjem til Danmark. Jeg
skulle nu til at tage stilling til mere sejltid i ØK. Lønnen var
meget lille, men jeg kunne blive hovmester, efter et par rejser
mere. Fru Sørensen var ikke rigtig med på den galaj, men JEG blev da
enig om at tage een tur mere.
Jeg og en mester ? på tur til Zoo på Cylon.
Det blev en meget fin tur, med "Poona" 26
sept. 1968 til New-Zealand, igen som kok. Turen var nær endt, før
den var begyndt. Jeg var gået i land, for at købe en rød lampeskærm
til min hyggelampe. Jeg hørte da udmærket, at der blev tudet rigtig
mange gange i hornet, men jeg ledte videre og fandt min skærm. Først
da jeg kom ned til havnen, fandt jeg ud af det var mig de ventede
på. Skipper havde holdt skibet tilbage i en halv time, og han var
rasende. Han mente dog, at han selv havde lidt skyld, det var noget
med tiden, så jeg slap med en ordentlig skideballe.
Jeg mener, at Høkeren i starten var Carlo
(kartoffelmos). Jeg kendte ham ikke, men en dag, hvor jeg meldte, at
vi skulle have Goulasch til middag, spurgte jeg, om det var
almindelig at servere mos til. Han vendte sig rasende om og spurgte:
Hvad fanden mener De med det.(ja man sagde DE til hinanden i Ø K)
Jeg skyndte mig ned i Byssen. Mon ikke de har grint godt, efter at
jeg var gået?!
Jeg, bageren og en matros i pause udenfor
kabyssen.
Den faste Høker mønstrede i Rotterdam.
Jeg husker ikke hvad han hed til efternavn, men han hed Niels til
fornavn. Jeg døbte ham Niels Purløg, for i Ockland fik vi 12-15 kilo
purløg, måske havde mægleren hørt forkert. Det blev en pragtfuld tur
rundt om hele New-Zealand, efter uld, i et klima som en rigtig god
sommer herhjemme. Igen kom der mange dejlige danskere, for at
hilse på. En person husker jeg særdeles godt. Hans navn er Eyvind
Nyborg Pedersen 500 Main RD Temarua Wellington. Vi tilbragte mange
timer sammen på jagt og sammen med hans venner. Jeg lærte ham blandt
andet, at lave rødgrød med fløde. Problemet var bare, at han ikke
havde noget KARTOFFELMEL. Jeg lovede at tage noget med til ham.
Det kunne nemt have kostet os rigtig meget. Vi blev stoppet af
tolderne, og de var meget interesseret i det hvide pulver! De faldt
dog hurtig ned, da jeg stak en våd finger ned i posen og derefter
ind i munden. Eyvind kunne også forklare dem, at det var
kartoffelmel til Rødgrød. Efter Wellington vendte vi atter snuden
hjemover.
Hygge i solen.
Bageren og vistnok en motormand.
Hovmesteren kom med en meget kedelig besked fra København, om at vi
fik inddraget al overtid fra næste rejse, og med den beskedne løn,
var min tid i ØK. slut.
Niels-Erik Sørensen.
Se også de andre
sider !!!
|