"KOMPAGNIET"

Om livet i ØK - EAC skibe.

Side 79


HURRA ! FOR MINDERNE !

Et enormt klippearbejde er slut.

Jeg har klippet alle mine gamle film i stykker.

Det gav en masse stumper, som blev til een lang film.

Stumperne er nu samlet og resultatet blev 5 DVDer.

Jeg startede med mere end 20 film af ca. 1 times varighed.

Disse film har jeg har klippet næsten alle ”turistklip” ud af, således at jeg i dag, ud af ca. 25 timers optagelser, har ca. 5 timers koncentreret maritimt film på DVD.

For at de 5 timers film om dansk søfart i 60erne, ikke skal ende som
"NON GRATA"
besluttede jeg at undersøge markedet for mulighed for at få dem udgivet så ALLE kan få dem a se.

Jeg må dog erkende, at det ikke var nemt at finde frem til en løsning på grund af: "USSEL MAMMON"

snesejler.dk er absolut ikke kommerciel, så da der endelig kom en løsning var det vigtigt for undertegnede, at prisen for DVDerne blev så tæt på kostprisen som overhovedet muligt.

Filmene har længe været til salg på Marstal Søfartsmuseum, men da salget efterhånden er nede på minimum, har man stoppet salget.

DERFOR: kan du nu se alle filmene GRATIS !!!

Klik på: skriv: Willy Brorson i søgefeltet.

Klik på: skriv: Willy Brorson i søgefeltet.

Klik på: skriv i søgefeltet: Ombord på ØK

Herunder kan du se hvad DVDerne indeholder.

Og du kan se filmene ved at klikke på det indsatte link i hver film.

DVD 1. 1956. - 1960. spilletid: 01.00.55.

M/S Magdala 56: På vej hjem.

M/S Malaya 56: i frihavnen, Kronprins Olav, Pisa.

M/S Pretoria 57: Dinner på officerdækket i Suez, søgang i Rødehavet, ækvatordåb, livet om bord, tøj til tørre på 3. luge, losning af sukker, 2. ækvatordåb, søgang, swimmingpool, kuliernes jamskøkken, sne i Japan, smøring af wire, malerarbejde, Suez-båd om bord, danseopvisning af kuli, solnedgang.

M/S Bogota 58: livet om bord, Latakia, Suez, Aden, M/S Selandia ved kaj, kineser-junke, Mærskbåd Hongkong.

M/S Simba 59: bådøvelse, Panamakanal, Golden Gate.

M/S Meonia 60: Suez, forankring ved kanalbred, Aden, laster træ, Suez, Stromboli.

M/S Malaya 60: Badning i Great Bitter Lake, vue over Malaya, møder S-båd, Aden, rustbanker løftebom, Indien, slangetæmmer, desmer og slange, typisk vej i Indien, Kokusmælk, elefanttur, håndlæsning af fliser, Suezarbejder, Stromboli, Kielerkanal, luftskib.

M/S Panama 60: Livet om bord, Motorhaveri, på slæb, og nødstyring fra poopen, fuglehvil, Suez, lidt søgang, møder andet ØK-skib.

M/S Sinaloa 60: Officerer til landlov, møder M/S Falstria, og møder M/S Jutlandia, losser i Suez, brandøvelse, søgang.

DVD 2. 1961. - 1963. spilletid: 01.14.17.

M/S Basra 61: Broen, maskinen, dækket, livet om bord, handel i Suez, div. steder, rustbankning, maling.

M/S Basra 61-62: Livet om bord, Hongkong, Bangkok, berømte Mosquito Bar.

M/S Pretoria 62: Pigegæng vandskurer, Suez, ækvatordåb, søgang, Panamakanal.

M/S Poona 62: St. Thomas, Curacao, USA, delfiner i leg, Panamakanal, kraftig søgang, isbelagt Øresund.

M/S Sumbawa 62-63: Lastning, Suez, Aden, Mariners Club, vandbøfler til last, Vietnam, Filippinerne, last på reden, Hongkong, Suez, møder s-båd i Great Bitter Lake, Gibraltar, Göteborg møder Gripsholm.

M/S Poona 63: Flodtur Bangkok, Klong Toei Gate, Mosquito Bar, Mariners Club, elefant-transport, Suez, møder Busuanga, aflevering af elefanter, Kielerkanal.

DVD 3. 1962. - 1967. spilletid: 01.07.26.

M/S Korea 64: forlader frihavnen.

M/S Korea 64: Vedligeholdelse, Japan, hygge om bord.

M/T Nordic Heron 65: Søgang, på værft, ved kaj, bådøvelse.

M/T Nakskov 66: livet om bord.

M/T Nordic Heron 62-63: I kraftig søgang.

M/S Pasadena 64-65: Livet om bord, Panamakanal, søgang, St.Thomas, laster tømmer, hjuldamper, Golden Gate, Alcatraz, søgang, St. Thomas.

M/S Poona 65: biler som dækslast, besætningen hygger sig.

M/S Korea 65: Søgang, officers liv,vandbøfler til last, mandskabs liv.

M/S Malaya 62: laster på flod i Filippinerne.

M/S Ancona 66: Kraftig søgang.

M/S Aranya 67: Hajfangst.

M/S Dannebrog 66: Kong Frederik IX med familie om bord, ankommer til Nakskov, M/S Arosia søsættes.

DVD 4. 1966. - 1974. spilletid: 00.49.13.

M/S Busuanga 66: Bjærgning af Asian Mariner v. Filippinerne, møder Marit Mærsk, Lastning fra pramme, rustbankning, maling af dæk, søgang, div. vedligeholdelse, ankerkædemotiv, Suez.

M/S Beira 69: Last fra junker, søgang m. containere, last af brædder pr. håndkraft i Japan.

M/S Arosia 69: på værft, i søen.

M/S Sargodha 69: Søgang, Liverpool, Panamakanal, møder andet ØK-skib.

M/S Malacca 69: Aden, Mosquito Bar, Mariners Club, bådøvelse, vedligeholdelse, møder M/S Kina.

M/S Basra 74: Dardspil agter, søgang, landgang sættes.

DVD 5. 1969. - 1975. spilletid: 01.06.32.

Sumbawa 69: Forlader Frihavnen, Hamburg-lodsen går fra borde, Broen, Tømreren i arbejde rustbankning og maling, maskinen, 1. mester og hans hjemmelavede vaskemaskine, gnisten, besætningen på Mariners Club i Port Swettenham, Mecong-deltaet Saigon hvor skibet pakkes ind i sandsække, "fædrelandssange" i Det Indiske Ocean, hovmesteren dirigerer skibsorkesteret i kabyssen, kaptajnen ønsker glædelig jul, julemiddag på 4. lugen, Kielerkanalen.

Azuma 70: Søgang i Atlanten, Hongkong, Sømand i arbejde, Panama, Göteborg.

M/S Aranya 75: Maskinrundgang, illegal proviantering i rum sø, junker med last, floden Bangkok, livet om bord, brandøvelse, udbrændt vrag af Queen Elizabeth i Hongkong, bunker olie, søgang, lille og stor ØK-båd på værft, sjov hilsen fra agter, Rainbow Garden Philipinerne, Bangkok, agterflag, liggestolsreparation, last fra biler, last af nødder fra enkelt mand i Amazonas, hjuldamper, Last af sværgods Suez, bådøvelse, skorsten males igen ØK-gul ved ØKs tilbagekøb af skibet, last af tømmer i Vancouver, Livet om bord, Panama-kanal.

Kambodia M/S KAMBODIA

I modgang og medvind. - Bent Staalhøj

Denne film kan stadigvæk købes på Marstal Søfartsmuseum

I perioden mellem 3. febr. 1967 og 12. dec. 1968 var undertegnede forhyret som maskinassistent på det gode skib KAMBODIA.

Til dig der har lyst til at komme med på en rejse ud til det fremmede østen, som altid har draget søfolk, er du hermed inviteret.

Du vil opleve de samme ting som jeg oplevede dem. Vi starter ud fra Frihavnen i København mod Malaysia, Bangkok, Filippinerne,

Hongkong, Shanghai og Japan. På udturen skal vi gennem Suezkanalen, på hjemturen gennem Panamakanalen.

M/S KAMBODIA var et godt skib at sejle med og hvis ikke lige det var for 2. verdenskrig er det ikke sikkert at vi havde dette gode skib.

Det var nemlig det tyske rederi Tyskland - Amerika - Linien der i 1937 havde bestilt dette skib hos B&W skibsværft.

Ved stabelafløbningen i 1944 blev det døbt ”BRANDENBURG” og skulle nu være moderskib for de tyske U-både. Det blev dog aldrig afleveret til de tyske ejere, da der hele tiden blev foretaget sabotage mod skibet.

Efter krigen overtog ØK skibet og omdøbte det til ”KAMBODIA”.

Selv om denne DVD er et selvstændigt bidrag til fortællingen om
Livet på ØK’s skibe”, passer den fint ind i denne serie.

Filmens spilletid er 57 min. Marstal Småborgerlige Sangforening synger tre sange i filmen, bl.a. ØK-sangen ”Når vi forlader Frihavnen”.

Bent Staalhøj.

DVD 6. 1967. - 1968. spilletid: 00.57.00.

Kambodia 67-68: Maskinrummet, B&W, Afgang Frihavnen, Göteborg, Kieler-kanalen, Hamburg, Middelsbrough, Rotterdam, Antwerpen, Biscayen, Gibraltar, Genova, Stromboli, Constanta Beirut, Port Said, Suez-kanalen, Aden, Penang, Port Swettenham, Singapore, Bangkok, Manila, Cebu, Tacloban, Hongkong, Shanghai, Hiroshima, Yokohama, Kobe, Nagoya, Otaru, Panama-kanalen, Atlanterhavet, Øresund.

SAGA-filmen "Een pige og 39 sømænd" er fra 1965 og den er rigtig god for søfolk som har haft hyre hos ØK, idet filmen er optaget på 4 forskellige ØK-skibe plus et par små sekvenser hvor det ikke er muligt at indentificere skibet.

I starten af filmen ser man Songkhla på floden i Bangkok, men da den nye telegrafist i en sampan ankommer til skibet er det Beira, Da de igen, (sidst i filmen) stævner ud fra København ser man i en kort sekvens, en M-båd ved kajen, som er enten, Malaya eller Morelia eller Malacca, (indentificeret ved de 5 vinduer på broen) Ved afgang fra Frihavnen og på vej ud i Øresund er der skiftet over til en båd med A-master, og det er Samoa.

Filmen viser et enestående stykke sømandshistorie og bringer samtidig seerne til Bangkok, Hongkong, Filippinerne og Suez - plus livet om bord.

Handlingen i "een pige og 39 sømænd" bygger på bogen af samme navn, skrevet af Else Boyes, der selv sejlede som telegrafist, indtil hun giftede sig med en styrmand og slog sig ned i Australien.

For et stykke tid siden (2010) lå der i min mailboks en besked som var meget glædelig.

-

Hi there, Willy. Mit danske er ikke videre godt saa af og til er jeg noedt til at bruge det engelske sprog. Jeg er 76 aar gammel men stadigvaek ligesaa ung i sindet (og fjollet) som jeg var da jeg sejlede med Oek, hvor jeg begyndte da jeg var 19.

Det var mig som skrev bogen "Een pige og 39 soemaend" og saga studio filmede den.

Nu til dags bor jeg i guldminebyen Kalgoorlie i west australien. Det er i oerken men vaeldigt interessant. En anden gammel dulle fra oek bor ogsaa i west australien, i Perth. Vi er veninder og sender emails og uartige jokes til hinanden hele tiden.

Jeg vidste ikke at snesejler.dk eksisterede indtil igaar, saa syntes lige jeg ville skrive til dig og spoerge om du er interesseret i at hoere fra os hernede i Australien.

jeg elskede oek men giftede mig med en australsk styrmand, saa vi var noedt til at sejle med Transatlantic efter brylluppet.

hvis du gider at hoere fra os send mig en email.

bye bye for now fra Else.

Jeg blev meget glad for denne mail, da jeg selv har læst bogen flere gange og ligeledes set filmen.

Det er således, at filmen ligger så tæt på bogens indhold, at det faktisk er 2 identiske oplevelser og vel at mærke af de sjove og positive.

Jeg skrev straks tilbage til Else og gav udtryk for stor interesse i at få et indslag fra hende i snesejler. Kort tid efter kom denne mail.

Hej, Willy.

Tusinde tak for dine express emails.

Jeg er vaeldigt begejstret over din homepage og fotoerne fra de gode gamle dage. En fantastisk ide og jeg er 100 pr. cent sikker paa masser af gamle og ikke saa gamle soefolk paaskoenner hvad du har gjort.

Med hensyn til filmen, saa er alt jeg har kun programmet, for jeg boede allerede i Australien da de lavede den.

Maaske kan Saga hjaelpe dig. Jeg vil eventuelt proeve at skrive noget til dit newsletter, men vil foerste proeve paa at behandle det danske lidt bedre end i oejeblikket. alt det bedste fra else.

Jeg svarede, at det med sproget ikke betød noget, da jeg alligevel retter alle indslag inden de kommer online.

Hej, Willy. Tak for mailen om mine danske sprogsbekymringer. Jeg lover at lade dig vaere i fred og ro med alle mine spoergsmaal fra nu af ..... saa snart du har fortalt mig hvad du kunne taenke dig jeg skulle skrive om.

Maaske hvad jeg husker fra mit liv til soes eller maaske ogsaa om min tilvaerelse her i Australien eller maaske begge to? Hvad foreslaar du?

Og een ting mere: Kan jeg sende mit stof via email eller er jeg noedt til at sende dig et rigtigt brev med frimaerke and all that jazz?

Vil begynde at taenke tilbage til mit liv til soes og saa haabe halvdoede minder kommer tilbage. Else.

P.S. You must be a busy man.

Besked tilbage med tak og venter spændt.


Fra filmen: een pige og 39 sømænd

Hej Willy. Jeg er lige blevet faerdig med at skrive en lille historie paa 861 ord og paa Microsoft Word. Jeg haaber du synes den er humoristisk selvom du ikke er en pige.

Jeg ved ikke rigtigt hvordan jeg kan skrive den paa email da jeg jo ikke skriver hele artiklen den samme dag. Forsvinder den ikke fra DRAFTS naar andre mennesker eller jeg selv bruger computeren ind imellem? Saa jeg vil derfor sende den med posten meget snart, hvis du vil sende mig din post adresse. Eventuelt vil jeg finde ud af hvordan man goer det. Indtil da hold oeje med brevkassen. Go' Vind. Else.

P.S. Det er vinter her, plus18 grader i oejeblikket. Om sommeren er temperaturen mellem 35-42 grader!

Her vil jeg lige skrive lidt om Else Boyes.

Biografi.
Else Margrethe Boyes, født Jensen 1934, blev nysproglig student fra Gentofte Statsskole. Hun blev uddannet som radiotelegrafist og fik som 19-årig hyre i Ø.K. Hun giftede sig med den australske styrmand Ross A. Boyes og sejlede med ham på M/S Wangaratta fra Transatlantic i Göteborg. Parret bosatte sig i Melbourne i Australien og siden bosatte Else Boyes sig i guldminebyen Kalgoorlie i Vestaustralien. Else Boyes skrev bogen "een pige og 39 sømænd", der blev udgivet i 1963 og filmet af Saga Studio et par år efter.

Else Boyes.

Bogens forord.

Da jeg var 4 år gammel, ringede det en dag på vores køkkendør. En ophidset dame stod udenfor med en vrælende unge i sine arme. "Deres vanartede søn har slået min lille Anton oven i hovedet med sin trehjulede cykel" råbte damen og fremviste en stor bule på Antons hoved.
Min mor så med medlidende blik på Anton og Antons mor, og så sagde hun stille: "Jeg har ingen sønner, kun en datter, men det er sikkert hende, der har gjort det"
Antons mor så et øjeblik forbavset på min søde, lille mor, så smilte hun undskyldende og sagde: "Det er mærkeligt, jeg har altid troet, hun var en dreng, når jeg oppe fra mit vindue så hende tæve de andre børn"
Jeg sad inde i soveværelset og forsøgte at give min missekat gummibukser og sko på. Døren stod åben, og jeg hørte derfor hele samtalen.
Jeg tror jeg fik et kompleks den dag.
Det var uden tvivl derfor, jeg stak til søs 15 år senere.

Bogen "Én pige og 39 sømænd" blev udgivet 1963 og filmatiseret af filmselskabet ASA 1965.

Jeg har senere modtaget denne triste mail.

Hi, Willy. Siden jeg sidst skrev til dig har vi haft en del familjeproblemer, specielt sygdom. Det tager sikkert temmeligt laenge foer jeg kan skrive til dig, saa glem at jeg eksisterer og lad os haabe alting evenuelt gaar godt igen herude.

Good luck. Alt det bedste fra Else.

Herfra skal lyde de aller bedste ønsker for fremtiden for Else Boyes og hendes familie.

S/S Martha

Filmen "Martha" fra 1967 er jo blevet "KULT" mellem gamle søfolk, det er en sjov film om hvordan principper om bord kan vendes og drejes og trækkes til det aller yderste.
Skibet hed oprindeligt "S/S Aslaug" fra Torm, derefter overgik det til Sverige og blev omdøbt til "S/S Singorita", sidenhen kom det til Italien/Grækenland hvor det kom til at hedde "S/S Magarita". Som bekendt endte det med at hedde "S/S Martha" og blev derefter ophugget.

Til snesejlerbøgerne klik

Se også de andre sider !!!

TIL FORSIDEN